Pages

Saturday, July 20, 2013

Integriti

Dalam NST semalam ada kisah tentang seorang pensyarah di sebuah IPTA yang dihadapkan ke mahkamah di atas tuduhan menipu claim.
 
Bukan calang-calang orang yang melakukan kerja ini; bekas dekan sebuah pusat pengajian.
 
Kalau dibaca berita penuh tentang kes tersebut memang tak diragui lagi ianya banyak berlaku. Di kalangan staf bawahan pun ramai yang buat claim yang diada-adakan. Tentu bekas dekan ini rasakan dia sebagai orang atas akan terselamat apabila melakukan perkara-perkara seperti ini.
 
Ini masalah integriti. Setinggi mana pun tahap pendidikan kamu atau setinggi mana pun jawatan kamu, bila tiada integriti, inilah yang akan berlaku.
 
Aku teringat rungutan seorang staf. Katanya dia pergi berkursus bersama dengan bosnya menaiki keretanya. Malangnya apabila selesai kursus, si bos dah pesan awal-awal kepada staf tersebut agar jangan buat tuntutan perjalanan.
 
Rupanya si bos yang buat tuntutan perjalanan ke atas dirinya walaupun dia pergi ke kursus menggunakan kenderaan anak buahnya. Memang staf tersebut tidak puas hati tetapi memandangkan yang buat tu bosnya sendiri, dia tidak berani bertindak dan cuma mengadukan hal tersebut kepada aku.
 
Kadang-kadang aku selalu terfikir, terutama seperti kes bekas dekan tersebut. Apa lagi yang mereka ini mahukan? Gaji seorang professor mencecah belasan ribuan ringgit, dengan elaun yang pelbagai, kenderaan jabatan lagi dapat.
 
Apabila kita lupa untuk bersyukur, beginilah akibatnya. Segala apa yang kita perolehi kita tidak akan rasa cukup dan terus-terusan kita akan memandang kepada apa lagi yang dapat kita kaut.
 


Tuesday, July 16, 2013

Resepi Biskut Kacang Mazola

Hari ini aku paparkan resepi biskut kacang yang sedap dan lazat. Memang cair dalam mulut. Yang pentingnya tak perlu susah-susah goreng kacang dan sebagainya. Cubalah :)


Bahan-bahan :
  • 450 gm tepung gandum
  • 250 gm mentega kacang (peanut butter)
  • 200 gm minyak jagung Mazola
  • 200 gm gula halus
  • 25 gm tepung Hwon Kwee (5 sudu besar)
  • 1 sudu besar tepung jagung.
Kaedah :
  • Campurkan semua bahan, uli sehingga membentuk doh.
  • Terap gunakan acuan yang disukai.
  • Bakar di dalam oven sehingga masak.

Monday, July 15, 2013

Resepi Biskut Almond London

Memandangkan hari raya Aidilfitri dah tak lama lagi, pasti ada yang mula nak buat biskut raya (rasanya baru seminggu kita berpuasa kan? kui kui kui). Walaupun banyak dijual biskut-biskut raya tetapi aku percaya masih ada golongan yang lebih berpuas hati membuat sendiri biskut-biskut yang diingini.
 
Aku seperti biasa dah order beberapa jenis biskut daripada sepupu dan kawan-kawan. Tak order banyak pun tahun ni. Selebihnya, dua tiga jenis biskut kegemaran pasti aku akan buat sendiri. Selalunya biskut yang aku buat untuk aku, Abg, Iman dan adik-adik aku jer belasah makan. Sebab sedap, tak boleh bagi pada orang lain haha. Teruk.
 
Aku akan berkongsi resepi yang aku dah biasa buat dan terjamin kesedapannya ya. Mungkin resepi-resepi yang akan aku kongsi agak evegreen tapi ada kelainannya sedikit.
 
Untuk hari ni aku nak berkongsi resepi Biskut Almond London. Gambarnya tak ada  sebab biskut belum dibuat. InsyaAllah, sedap :)
 
 
Bahan-bahan :
  • 250 gram mentega
  • 1/2 cawan gula halus
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar minyak sapi (cairkan)
  • 1/2 sudu the baking powder
  • 1 sudu besar tepung jagung.
  • Badam sebiji-sebiji - dipanggang
  • Badam cincang
  • Coklat masakan + minyak - cairkan secara double boiler atau masukkan saja ke dalam microwave.
  • Paper cup
Kaedah :
  • Kacau mentega, gula halus dan minyak sapi sehingga sebati.
  • Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder. Masukkan ke dalam adunan mentega. Uli sehingga membentuk doh.
  • Bulat-bulatkan doh membentuk oval dan masukkan badam sebiji ke dalam doh. 
  • Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenser dengan sedikit mentega.
  • Bakar di dalam oven sehingga biskut masak (suhu 180 darjah Celsius, selama lebih kurang 20 minit atau sehingga masak).
  • Masukkan biskut ke dalam paper cup.
  • Sudukan coklat masakan ke atas biskut dan taburkan badam cincang.

Gambar Big Ben di London ganti gambar biskut Almond London yang aku rasa orang London pun tak kenal biskut ni hihihi (sumber Google)

Friday, July 12, 2013

Salam Ramadhan. Sabar Juga Ada Hadnya...

Selamat menunaikan ibadah puasa kepada semua...maaf, ucapan dah terlewat tiga hari hihi.
 
Aku memang seronok bila tiba bulan Ramadhan. Cuacanya sangat-sangat berbeza dengan cuaca pada hari biasa. Tak pastilah jika keadaan ini cuma aku yang rasa atau korang juga merasakan sama seperti yang aku rasakan...
 
Tapi yang tak berapa bestnya, baru berpuasa selama tiga hari, berat aku dah naik satu kilogram.
 
Huhuhu inilah bahana kononnya tak nak beli makanan luar semasa berbuka, semuanya nak masak. Bila dah sendiri masak, makan banyaklah pulak hihihi.
 
Asalnya aku berjanji kepada abg yang aku cuma nak masak nasi dan lauk maksimanya dua jenis saja. Tapi bila aku dah melangkah ke dapur semua benda aku rasa nak masak kekeke. Parah, parah...
 
Aku berangan lagi untuk buat sendiri beberapa jenis biskut untuk raya kali ni. Sebenarnya aku lebih suka biskut yang aku buat berbanding biskut yang dibeli. Disebabkan kekangan masa aku terpaksa membeli biskut raya sebelum-sebelum ni. Lepas tu mulalah mengomel tak kena itu ini hihihi...cerewet.
 
Yang seronoknya, Iman si anak dara aku tu dah Nampak minatnya ke dapur walaupun umur baru tiga tahun. Memang boleh diharap si kecik ni. Nampaknya nanti masa buat biskut raya bolehlah Iman tolong sama hihi.
 
Ok, semoga kita semua dapat beribadah dengan bersungguh di bulan yang mulia ini. Mana tahu inilah Ramadhan yang terakhir untuk kita.
 
Oh ya...di bulan Ramadhan ni ada jugak rupanya mereka yang nak bermain api. Harapnya kerajaan dapat mengambil tindakan terhadap depa ni. Dah sangat melampau, biadap terhadap umat Islam. Tolonglah jangan tengok saja...
 
 
 


Monday, July 8, 2013

Chi Chi Burger, Taman Free School, Penang

 
 
 
Chi Chi Burger terletak di Taman Free School, Penang. Gerainya kecik saja. Waktu beroperasi pun pendek; kalau tak salah aku dari pukul 6 petang hingga 9 malam sahaja.
 
 
Orang sekitar gelar Chi Chi Burger sebagai Burger Orang Kaya. Sebabnya? Pemilik gerai menjual burger ikut suka hatinya kekeke. Pemiliknya seorang perempuan yang berumur dah 60 tahun.
 
 
Chi Chi Burger juga boleh tolak-tolak kalau pesanan yang dibuat terlalu banyak. Memang kelakar betul. Tapi pelanggan sentiasa ada. Pelanggan sentiasa memburu Chi Chi Burger.
 
 
Burgernya sedap. Sos terasa tetapi tak melimpah-ruah sampai sukar nak makan. Di dalamnya ada ubi kentang dan sayur goreng berlada hitam.

Cuba order burger special yang ada telur tu. Memang sedap sebab mayonis diletakkan di dalam telur bukan di letakkan di atas roti. Sayur kobis, carrot, salad, bawang pun ada diletakkan dalam jumlah yang mencukupi. Bila burger dimakan tak ada sememeh dengan sos atau sayur terkeluar sana sini.

Kalau nak burger pedas boleh request. Memang pedas berapi sebab diletakkannya cili padi potong....haaa amek ko kekeke.

Yang paling kelakar menurut makcik ni ialah orang TV3 pernah datang untuk interview dia suatu ketika dulu. Makcik ni kata nak makan burger boleh, interview tak nak kekeke.
 
Jom layan Chi Chi Burger :)