Pages

Sunday, August 18, 2013

Ceduk Lauk Guna Tangan. What???

Pernah suatu ketika Paknjang bercerita dalam blognya tentang sorang makcik yang jual nasi kandar gunakan tangan untuk ambik/ceduk lauk-lauk untuk customer.
 
Masa aku baca cerita Paknjang tu seolah-olah tak terimagine macam mana perkara tu berlaku.
 
Akhirnya aku nampak sendiri macam mana peniaga nasi kandar kecil-kecilan ini praktikkan kaedah guna tangan ceduk lauk. Huhuhu loyalah! Dah ler tangan berbulu-bulu. Uwaaa! Mak! Saya tak sanggup makan.
 
Setakat ambik ayam goreng yang kering tu oklah (walaupun tak boleh terima). Bila ambik lauk yang berkuah dengan tangan....aku terus rasa nak pengsan. Yang bestnya time nak ceduk kuah pandai pulak guna senduk. Kenapa tak ceduk dengan dua belah tangan?
 
*muntah*

2 comments:

  1. emang susah nak cari kedai makan yang realiti ikut stail Jepun. Siap pakai apron dan topi hatta gerai tepi jalan sekalipun...

    ReplyDelete
  2. Semua ni berlaku disebabkan ketidakpedulian masyarakat kita juga.

    Dah nampak peniaga tak menjaga kebersihan, ceduk pakai tangan pun kita tak kisah dan terus membeli. Sebab tu peniaga pun tak pernah nak berubah. Emmm...

    ReplyDelete

Terima kasih untuk respons anda :)