Hari ni aku sediakan sarapan awal. Pukul 6.30 pagi dah mengadap meja makan kunyah cucuq ikan bilis.
Resepi cucur ikan bilis ni aku ambik daripada buku masakan: Resepi Blogger Nooriah Abdullah.
Sedap. Rahsia cucur ni macam yang pernah aku cerita dalam blog satu ketika dulu...masukkan sesudu minyak panas dalam adunan tepung (Cucur Udang Rangup)
Lembut di dalam, rangup di luar.
Resepi Cucur Udang (aku tukar ke Cucur Ikan Bilis)
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik (baking powder)
1 biji telur
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
1/2 batang lobak merah
Udang segar secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula dan air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat:
1. Panaskan minyak di dalam kuali terlebih dahulu. Untuk dapat cucur yang cantik, minyak perlu banyak, api perlu perlahan.
2. Satukan semua bahan kecuali minyak ke dalam mangkuk. Air dituang sedikit demi sedikit sehingga cukup kepekatannya.
3. Masukkan lebih kurang satu sudu besar minyak panas dari dalam kuali ke dalam adunan tepung tadi.
4. Bolehlah sudukan atau jemput menggunakan tangan adunan ke dalam kuali.
Jangan makan cucur ni banyak-banyak ya. Seketul cucur pun dah hampir 60 kcal. Hehehe.
ni feveret saya dan blogger WN. Sepinggan sekali hadap.
ReplyDeleteberapa kcal, fikir kemudian..he..he..
IM...tudia sampai sepinggan haha.
DeleteOo itu ke rahsianya nk cucur rangup...erm kena torai ni...
ReplyDeleteSham, torai jangan tak torai hehe. Tapi pastikan api perlahan.
DeleteCucur evergreen... dulu, kini dan selamanya, bila2 masa enak dinikmati!
ReplyDeleteMemang evergreen kan Amie hehe.
Delete