Biasanya di bulan puasa aku suka buatkan agar-agar kosong. Agar-agar yang warnanya merah, plain itu.
Resepi simple ini semua orang pandai buat hihi. Cumanya kat sini aku berikan sukatan untuk dapatkan agar-agar kosong yang sedang elok tekstur dan kemanisannya.
Jika ikut aturan pada bungkusan agar-agar kita akan dapat agar-agar yang lembut dan tidak boleh dipotong kecuali diceduk menggunakan sudu. Dalam erti kata lain ianya menjadi jelly.
So, inilah resepinya.
AGAR-AGAR KOSONG
Bahan-bahannya :
1 bungkus agar-agar serbuk (10 gram)
150 gram gula
800 mL air
Sedikit sirap ros
Daun pandan - disimpul
Kaedah membuatnya :
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
2. Panaskan sehingga mendidih. Tutup api. Buangkan daun pandan.
3. Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan (untuk memudahkan mengeluarkan agar-agar semasa sejuk).
4. Sejukkan sebentar, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
2. Panaskan sehingga mendidih. Tutup api. Buangkan daun pandan.
3. Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan (untuk memudahkan mengeluarkan agar-agar semasa sejuk).
4. Sejukkan sebentar, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
Ini resepi asas agar-agar. Boleh ditukar untuk buatkan pelbagai jenis agar-agar. Cuma pastikan jumlah cecair seperti yang telah dicatatkan.
Selamat mencuba resepi mudah ini :-p
ibu_suri selalu minta saya buatkan agar-agar kosong. saya mengelak dengan mengatakan susah nak buat.
ReplyDeleterupanya bukan susah buat tapi susah nak bangun untuk buat...
teringat mak saya yang suka buat agar-agar ni sebab kos yang murah...
IM, buatkanlah utk ibu suri. Tak susah pun. Boleh makan banyak2 :)
ReplyDelete