Pages

Thursday, October 27, 2016

SALTY CAKE - KING'S

Ternampak ada kek baru di King's. Aku jadi tertarik untuk mencuba. Namanya Salty Cake. Makinlah aku teruja. Selalunya kek manis, tak pernah pula rasa kek yang masin, kan?

Ada promosi untuk kek ini. Beli satu percuma satu.

Dah makan sikit kek baru teringat nak ambil gambar hehe...

Kek ini macam kek span. Dilapisi krim yang nipis dan di permukaannya ditabur bawang goreng. Bawang goreng? Iya.

Bila masuk jer ke dalam mulut...emm sedapnya Salty Cake ni. Tak ada rasa masin pun. Rasanya macam kek span, kuat rasa telur dan sedap bila tergigit bawang goreng.

Cubalah beli. Err...aku bukan buat iklan untuk King's ya hehehe. Cuma berkongsi rasa.

Wednesday, October 26, 2016

BILA DAPUR GAS TIDAK BERASAP

Semalam gas habis. Masa tu aku tengah masak nasi goreng untuk keluarga ibu saudara Abg yang datang dari Kelantan. Alhamdulillah aku punya mikrowave. Nasi goreng aku sambung masak di dalam mikrowave.

Hari ini aku bercuti. Anak tak berapa sihat. Tong gas yang baru dipasang pun tak mampu hidupkan api dapur. Aduh.

Bila pekedai gas tu datang check rupanya kepala gas yang rosak. Kejap lagi perlu ke kedai untuk beli kepala gas yang baru.

Bila dalam keadaan dapur tak berasap baru terasa pentingnya dapur konvesional. Walaupun ada dapur Noxxa  dan mikrowave yang harganya mahal tu tapi bila nak memasak macam selalu rasa renyah betul hehe. Lepas masak nak kena pindah-pindahkan lauk bagai.

Aku belajar sesuatu dari insiden ini. 

Ok bye. Nak keluar cari kepala gas. Keropok lekor yang ibu saudara Abg bawa terdampar sepi setelah dipotong menunggu untuk digoreng :-D



Monday, October 24, 2016

RESEPI : BIHUN GORENG TAK PEDAS

Bihun goreng ini aku sediakan untuk Iman maka unsur kepedasan memang tiada langsung. Biasanya aku akan sediakan sambal kicap untuk dimakan bersama-sama bihun ini.

BIHUN GORENG

Bahan-bahannya :
  • Bihun separuh bungkus - aku suka gunakan bihun cap Bintang.
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji cili merah - dibuang biji
  • 1 mangkuk isi ayam dipotong dadu
  • 1 mangkuk kobis dipotong kecil
  • 1 mangkuk lobak merah dipotong memanjang
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili Thai
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap manis
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak :
1. Rendam bihun lebih kurang 30 minit - Aku gemar merendam bihun menggunakan air biasa supaya semasa memasak bihun tidak lembut dan putus-putus.

2. Kisar bawang merah, bawang putih dan cili merah.

3. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga wangi. 

4. Masukkan isi ayam dan masak sehingga air ayam agak kering sedikit.

5. Masukkan sayur-sayuran, sos cili Thai, sos tomato, sos tiram dan kicap manis. Masukkan juga gula dan garam jika perlu.

6. Masukkan sedikit air.

7. Masukkan bihun yang telah disejatkan air tadi dan masak sehingga bihun lembut.





Sunday, October 23, 2016

SALTED EGG CROISSANT

Dah lama aku nak upkan entri tentang makanan ni tapi asyik terlupa jer. Simptom-simptom ketuaan dah mula melanda hehe. 

Asalnya aku beli croissant ini di awal tahun 2016. Dah nak habis tahun baru nak up entri. Memang terbaiklah. Boleh jadi calon wakil rakyat. Janji dicapati hehe.




Aku suka sangat dengan Salted Egg Croissant. Sedap sebab ada rasa manis campur savoury. Dan sebenar-benarnya egg yolk dari telur masin tu yang memanggil-manggil aku untuk membeli croissant ini.

Harga croissant ini agak mahal; RM5++. Haa tengok sampai harga pun aku dah lupa sebab dah terlalu lama haha. Tapi berbaloilah.

Dalam gambar di atas rupa croissant tak berapa menarik sebabnya croissant dah sejuk. Bila dikoyak dua egg yolk di dalamnya dah keras. Kalau masa panas-panas, fuhh...meleleh egg yolknya. Sedap sangat.

Tapi sekarang ni bila aku jenguk-jenguk di King's dah tak ada dorang jual Salted Egg Croissant. Teringin...

Kalau korang jumpa...jangan lupa beli. Memang ada yang rasa agak mahal tapi berbaloi.

Saturday, October 22, 2016

RESEPI : PARU DAN HATI LEMBU MASAK JINTAN

Dalam peti sejuk masih ada sedikit paru dan hati lembu yang beku. Disebabkan jumlahnya tak berapa banyak aku masak jer kedua-duanya sekali; campur.



PARU DAN HATI MASAK JINTAN

Bahan-bahan :
250 gram paru lembu
250 gram hati lembu
*Paru dan hati dipotong kecil dan direbus dengan sedikit garam sehingga empuk.

Bahan kisar :
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 batang serai
Cili padi - ikut selera pedas masing-masing

Bahan tumbuk :
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan halus

Sedikit air asam jawa
Kicap manis
Garam dan gula

1 labu bawang besar - dipotong bulat untuk hiasan

Cara memasak :
1. Tumis bahan yang ditumbuk dan bahan kisar sehingga pecah minyak dan wangi. Tambah sedikit air jika bahan tumis terlalu pekat.

2. Masukkan air asam jawa, gula, garam dan kicap manis.

3. Masukkan paru dan hati yang telah direbus.

4. Masak sehingga kuah sedikit kering dan berpalut pada paru dan hati. Masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat sebagai hiasan.

Cubalah. Sedap. Tak boleh berhenti makan nasi hehe.

Monday, October 17, 2016

BUAH DOKONG MANIS

Minggu ini kami balik ke kampung menghantar ibu mertua ku. Dua minggu juga dia berada di rumahku.

Kebetulan sekarang ni musim buah dokong di sana.

Wah! Bestnya. Buah dokongnya sangat manis!

Akhirnya kami pulang ke rumah dengan tiga kotak buah dokong yang diberikan oleh Makndak dan adik-adik iparku. Bolehlah aku beragih ke sana sini buah-buah ni.


Kata Abg, kat sana buah dokong dah tak ada harga. Sekilo cuma 70 sen.

Emm...selain dimakan begitu saja apa lagi yang boleh dibuat dengan buah dokong ni?