Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Hari ini aku nak kongsikan satu resepi sponge cake yang mudah tetapi sedap. Aku biasanya gunakan resepi ini untuk buat cupcake. Rasa kek ini serupa seperti cupcake Mighty White yang biasa dibeli di kedai. Kebetulannya aku memang gemar rasa cupcake keluaran Might White; sedap. Jom! Tengok resepinya.
SIMPLE SPONGE CAKE
Bahan-bahan :
90 gram tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (aku guna tepung naik sendiri)
65 gram gula castor
1 sudu besar susu tepung
2 biji telur - suhu bilik
1 sudu besar ovallette
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu besar minyak jagung / mentega cair
1 sudu kecil butter oil (jika gunakan minyak jagung).
Cara memasak :
1. Satukan semua bahan di dalam mixer (kecuali minyak / mentega) dan mix semua bahan sehingga berkrim dan putih.
2. Masukkan minyak / mentega cair dan gaul rata menggunakan spatula.
3. Boleh masukkan dalam paper cup dan bakar di dalam oven, api atas bawah, suhu 160 ℃, 15 - 20 minit bergantung kepada oven masing-masing.
*Semasa lockdown ini boleh ajar anak-anak untuk masuk ke dapur untuk mencuba resepi yang mudah ini :-)
No comments:
Post a Comment
Terima kasih untuk respons anda :)