Kami sekeluarga memang gemar makan cucur udang.
Dah macam-macam resepi aku cuba untuk dapatkan cucur udang macam yang jiran mak aku selalu buat dulu tapi gagal. Cucur udang jiran mak aku buat tu rangup di luar dan lembut isinya di dalam. Sampai petang pun tekstur cucur tu tak berubah. Sedap sungguh.
Aku pernah cuba letak air suam, mauripan, telur, air ais, bikarbonat tapi semuanya masih gagal. Masih dapat cucur udang yang biasa-biasa.
Aku buat tebal muka tanya resepi/rahsia cucur udang rangup tu pada jiran mak aku yang dah lama pindah ke KL. Tanya melalui FB la...takkan nak pi rumah dia kot.
Akhirnya....terjawab sudah segala persoalan.
MASUKKAN SEDIKIT MINYAK PANAS DALAM BANCUHAN TEPUNG CUCUR TU.
Inilah hasilnya. Memang rangup dan sedap; habis dalam masa yang singkat.
Cucur udang rangup
Bagus punya hidang utk breakfast, sapra pun tak dak hehe.
Kuah satey tu lebih kuah satey Ah Basri.
Ha..ha.. IM pun fanatik dengan cucur udang. tiap kali pasar malam memang itu yang IM cari.
ReplyDeletetk atas perkongsian rahsia itu. syyy...
Oh ya ka? hehehe
ReplyDeleteTapi jangan lupa bancuh adunan dengan air yang telah dimasak juga.
Cucur udang memang best!
boh minyak panas ??
ReplyDeletemasa mana nak boh ??
Boh masa bancuhan tepung dah siap. Pastu mesti kita panaskan minyak untuk gorengkan? Ha...masa tu ambil minyak panas dalam 2 sudu besar dan masukkan dalam bancuhan tepung tu.
ReplyDelete