Pages

Friday, September 21, 2012

Cucur Udang Rangup

Kami sekeluarga memang gemar makan cucur udang.
 
Dah macam-macam resepi aku cuba untuk dapatkan cucur udang macam yang jiran mak aku selalu buat dulu tapi gagal. Cucur udang jiran mak aku buat tu rangup di luar dan lembut isinya di dalam. Sampai petang pun tekstur cucur tu tak berubah. Sedap sungguh.
 
Aku pernah cuba letak air suam, mauripan, telur, air ais, bikarbonat tapi semuanya masih gagal. Masih dapat cucur udang yang biasa-biasa.
 
Aku buat tebal muka tanya resepi/rahsia cucur udang rangup tu pada jiran mak aku yang dah lama pindah ke KL. Tanya melalui FB la...takkan nak pi rumah dia kot.
 
Akhirnya....terjawab sudah segala persoalan.
 
MASUKKAN SEDIKIT MINYAK PANAS DALAM BANCUHAN TEPUNG CUCUR TU.
 
Inilah hasilnya. Memang rangup dan sedap; habis dalam masa yang singkat.
 
 Cucur udang rangup


Bagus punya hidang utk breakfast, sapra pun tak dak hehe.
Kuah satey tu lebih kuah satey Ah Basri.
 

4 comments:

insan marhaen said...

Ha..ha.. IM pun fanatik dengan cucur udang. tiap kali pasar malam memang itu yang IM cari.

tk atas perkongsian rahsia itu. syyy...

Bearcat said...

Oh ya ka? hehehe

Tapi jangan lupa bancuh adunan dengan air yang telah dimasak juga.

Cucur udang memang best!

pB said...

boh minyak panas ??

masa mana nak boh ??

Bearcat said...

Boh masa bancuhan tepung dah siap. Pastu mesti kita panaskan minyak untuk gorengkan? Ha...masa tu ambil minyak panas dalam 2 sudu besar dan masukkan dalam bancuhan tepung tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...