Pages

Friday, May 10, 2013

Serawa@Pengat Labu


Bahana menonton Masterchef Selebriti, aku pun jadi teringin nak makan serawa labu. Serawa dalam bahasa Utara; nama lainnya pengat.

Labu ni besar gedabak. Disebabkan tak lut aku hiris, akhirnya Abg yang tolong potong dan buangkan kulitnya. Terima kasih...hihi.

Nikmatnya makan serawa labu di tengah malam. Apa tidaknya, aku mula masak serawa ni pun  jam dah pukul 10.30 malam.

Yang paling aku seronok, Abg pun makan serawa ni dengan banyak. Sebelum ni aku tak pernah masak serawa labu sebab Abg tak sukakan apa jenis serawa pun. Akhirnya...Lepas ni bolehlah  masak pelbagai jenis serawa lagi.

 Serawa Labu

  • 1/2 biji labu - dibuang kulit dan dipotong-potong
  • 2 keping gula kabung
  • 1 kotak santan segera
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu besar sagu - direndam 
  • 1 helai daun pandan - disimpul
Kaedah :
  1. Masukkan labu, air, gula kabung dan daun pandan ke dalam periuk. Rebus sehingga labu agak lembut.
  2. Masukkan sagu yang telah direndam.
  3. Bila sagu telah kembang, masukkan santan dan masak sehingga mendidih. 
  4. Serawa perlu sentiasa dikacau untuk pastikan santan tidak pecah minyak. Tutup api bila labu telah empuk.

3 comments:

  1. Saya tak penah makan serawa labu ni..kalau masak lemak biasalah hehe boleh cuba buat nanti ni ;)

    ReplyDelete
  2. Akma, sekali cuba...pasti nak lagi nanti :)

    ReplyDelete

Terima kasih untuk respons anda :)