Pages

Tuesday, September 1, 2020

RESEPI : ROTI MANIS @ BREAD ROLLS

Kali ini aku ingin berikan resepi roti manis yang mudah tetapi sedap dan lembut. Resepi ini berguna untuk orang yang bekerja dan masih mahu menghasilkan roti sendiri.

Kebiasaannya apabila sampai di rumah selepas balik kerja, aku akan sediakan bahan-bahan, masukkan ke dalam bread maker, pergi mandi dan siapkan dinner. Aku biarkan saja bread maker menjalankan tugasnya selama lebih kurang 1 jam 20 minit. 

Aku selalu sukat tepung dan air sahaja. Yang lain-lain tu aku sukat menggunakan sudu.

Selesai makan malam, aku bentukkan doh, proof dan kemudian bakar roti. Sempat jer buat roti sendiri jika kita boleh atur masa dengan baik, insyaAllah :-)


ROTI MANIS @ BREAD ROLLS 

- menghasilkan 9 biji roti saiz sederhana

 Bahan-Bahan :

  • 250 gram tepung high protein
  • 40 gram gula halus (4 sudu besar)
  • 125 mL susu segar (jika gunakan air, sila tambah 1 1/2 sudu besar susu tepung)
  • 30 gram butter / marjerin (1 1/2 sudu besar)
  • 5.5 gram yis segera (2 1/2 sudu kecil)
  • 1/2 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh bread improver
  • 1/2 sudu teh bread improver

Cara memasak :
1. Masukkan air dan telur ke dalam bread maker / mixer.

2. Masukkan tepung dan bahan-bahan lain. Pastikan yis diletakkan jauh dari garam.

3. Setelah proses menguli bermula, masukkan butter / marjerin.

4. Selesai menguli dan proofing, bentukkan doh dan proof lagi untuk 30 minit. Semasa membentuk doh pastikan tangan diletakkan butter / marjerin.

5. Kaedah proofing yang aku buat adalah : Semasa bread maker start menguli, aku panaskan oven selama 5 minit pada suhu 160 darjah celsius.
Kemudian aku masukkan doh yang telah dibentuk dan ditutup dengan kain ke dalam oven. Proses proofing akan menjadi mudah dan cepat.

6. Selesai proofing, keluarkan doh dan glis dengan telur (1/2 biji telur tadi + satu sudu besar air).

7. Tabur sedikit bijan di atas doh dan bakar doh pada suhu 160 darjah celsius selama 15 - 20 minit, api atas bawah mengikut kesesuaian oven masing-masing. Boleh juga taburkan gula halus bagi menggantikan bijan.

8. Keluarkan roti, glis dengan butter / marjerin ketika masih panas.

9. Bila roti agak sejuk, simpan roti di dalam bekas yang tertutup.

Doh yang telah siap diglis dengan telur dan ditabur bijan

Roti yang telah siap...sangat lembut dan sedap


3 comments:

Terima kasih untuk respons anda :)