Pages

Tuesday, September 1, 2020

RESEPI : ROTI MANIS @ BREAD ROLLS

Kali ini aku ingin berikan resepi roti manis yang mudah tetapi sedap dan lembut. Resepi ini berguna untuk orang yang bekerja dan masih mahu menghasilkan roti sendiri.

Kebiasaannya apabila sampai di rumah selepas balik kerja, aku akan sediakan bahan-bahan, masukkan ke dalam bread maker, pergi mandi dan siapkan dinner. Aku biarkan saja bread maker menjalankan tugasnya selama lebih kurang 1 jam 20 minit. 

Aku selalu sukat tepung dan air sahaja. Yang lain-lain tu aku sukat menggunakan sudu.

Selesai makan malam, aku bentukkan doh, proof dan kemudian bakar roti. Sempat jer buat roti sendiri jika kita boleh atur masa dengan baik, insyaAllah :-)


ROTI MANIS @ BREAD ROLLS 

- menghasilkan 9 biji roti saiz sederhana

 Bahan-Bahan :

  • 250 gram tepung high protein
  • 40 gram gula halus (4 sudu besar)
  • 125 mL susu segar (jika gunakan air, sila tambah 1 1/2 sudu besar susu tepung)
  • 30 gram butter / marjerin (1 1/2 sudu besar)
  • 5.5 gram yis segera (2 1/2 sudu kecil)
  • 1/2 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh bread improver
  • 1/2 sudu teh bread improver

Cara memasak :
1. Masukkan air dan telur ke dalam bread maker / mixer.

2. Masukkan tepung dan bahan-bahan lain. Pastikan yis diletakkan jauh dari garam.

3. Setelah proses menguli bermula, masukkan butter / marjerin.

4. Selesai menguli dan proofing, bentukkan doh dan proof lagi untuk 30 minit. Semasa membentuk doh pastikan tangan diletakkan butter / marjerin.

5. Kaedah proofing yang aku buat adalah : Semasa bread maker start menguli, aku panaskan oven selama 5 minit pada suhu 160 darjah celsius.
Kemudian aku masukkan doh yang telah dibentuk dan ditutup dengan kain ke dalam oven. Proses proofing akan menjadi mudah dan cepat.

6. Selesai proofing, keluarkan doh dan glis dengan telur (1/2 biji telur tadi + satu sudu besar air).

7. Tabur sedikit bijan di atas doh dan bakar doh pada suhu 160 darjah celsius selama 15 - 20 minit, api atas bawah mengikut kesesuaian oven masing-masing. Boleh juga taburkan gula halus bagi menggantikan bijan.

8. Keluarkan roti, glis dengan butter / marjerin ketika masih panas.

9. Bila roti agak sejuk, simpan roti di dalam bekas yang tertutup.

Doh yang telah siap diglis dengan telur dan ditabur bijan

Roti yang telah siap...sangat lembut dan sedap


Wednesday, August 5, 2020

BILA?

Bila pandemik Covid-19 akan berakhir?
Ntah, tak tahu.
Selagi vaksin tidak dikeluarkan.

Semua sudah mula memakai pelitup muka atau face mask.
Itupun setelah diberi amaran untuk dikenakan denda kepada yang gagal berbuat demikian.

Pada pendapat aku undang-undang walau sebaik mana pun akhirnya berbalik kepada penguatkuasaan.
Undang-undang yang bagus tapi penguatkuasaan lemah, hasilnya tetap zero.

Ok semoga semua dapat menjaga diri masing-masing dengan baik.
Elakkan sikap selfish untuk kebaikan bersama.

Take care.

Saturday, April 18, 2020

RESIPI : KARIPAP RANGUP

KARIPAP RANGUP

Bahan-bahan :
500 gm tepung gandum - panaskan 
1/2 cawan minyak masak - panaskan sehingga cair
1/2 cawan marjerin
1 sudu teh garam
1/2 cawan air sejuk dari peti ais

Cara memasak :
1. Gaul tepung (yang telah dicampurkan garam) bersama minyak dan marjerin menggunakan sudu. Awas! Minyak panas.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli doh sehingga licin.

3. Rehatkan doh selama 1 jam di dalam peti ais. Kemudian doh boleh dicanai dan diletakkan inti.

4. Goreng karipap dengan minyak yang tidak terlalu panas untuk mengelakkan kulit karipap mengelembung.

Monday, April 13, 2020

RESIPI : ROTI NAAN VERSI SIMPLE

Time Movement Control Order (MCO) ini perut asyik lapar dan mulut nak makan jer.

Ok, ini Roti Naan versi mudah yang aku buat untuk sarapan. Cicah dengan kari daging.

ROTI NAAN VERSI SIMPLE

Bahan-bahan :
2 cawan Tepung gandum
1 sudu teh Baking powder
Air suam - ikut kesesuaian
1 sudu besar minyak sapi
Garam secukup rasa
Cheese parut - aku tak letak.

Cara memasak :
1. Masukkan baking powder dan garam ke dalam tepung gandum. Gaul rata.

2. Masukkan air suam dan uli sehingga menjadi doh.

3. Masukkan minyak sapi dan uli lagi doh sehingga licin.

4. Tutup doh dengan kain lembap selama 30 minit.

5. Canai doh dan masukkan cheese parut.

6. Masak di atas frying pan yang telah diletakkan minyak.



Saturday, April 11, 2020

RESIPI : SIMPLE SPONGE CAKE

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Hari ini aku nak kongsikan satu resepi sponge cake yang mudah tetapi sedap. Aku biasanya gunakan resepi ini untuk buat cupcake. Rasa kek ini serupa seperti cupcake Mighty White yang biasa dibeli di kedai. Kebetulannya aku memang gemar rasa cupcake keluaran Might White; sedap. Jom! Tengok resepinya.


SIMPLE SPONGE CAKE

Bahan-bahan :
90 gram tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (aku guna tepung naik sendiri)
65 gram gula castor
1 sudu besar susu tepung
2 biji telur - suhu bilik
1 sudu besar ovallette
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu besar minyak jagung / mentega cair
1 sudu kecil butter oil (jika gunakan minyak jagung).

Cara memasak :
1. Satukan semua bahan di dalam mixer (kecuali minyak / mentega) dan mix semua bahan sehingga berkrim dan putih.

2. Masukkan minyak / mentega cair dan gaul rata menggunakan spatula.

3. Boleh masukkan dalam paper cup dan bakar di dalam oven, api atas bawah, suhu 160 ℃, 15 - 20 minit bergantung kepada oven masing-masing.


*Semasa lockdown ini boleh ajar anak-anak untuk masuk ke dapur untuk mencuba resepi yang mudah ini :-)