Hari ni aku nak share resepi kuah bihun sup yang arwah Maknjang Aisyah ajar.
Asalnya arwah Maknjang minta resepi daripada seorang rakannya yang menjual bihun sup ayam yang popular di utara. Tapi macam biasalah orang bisnes sukar sikit nak berkongsi resepi hehe. Kita pun faham...
Arwah Maknjang ni memang pakar memasak. Sekali dia tengok orang memasak pasti lepas tu dia dah dapat masak masakan sebijik rasanya macam orang tu masak.
So akhirnya Maknjang dah dapat rahsia kuah bihun sup ayam yang sedap tu dan dia berkongsi resepi tu dengan aku. Memang sedap. Sama macam rasa kuah bihun sup popular tu haha.
KUAH BIHUN SUP SEMPOI
Bahan-Bahannya :
- 1 ekor ayam
- 1 bunjut sup
- Bawang putih & bawang merah - 5/6 ulas, hiris nipis.
- 2 kiub ayam
- 1 biji bawang besar - dikisar halus
- Bawang goreng.
- Garam
Kaedah :
- Tumis bawang merah & bawang putih yang telah dihiris sehingga wangi dan keperangan.
- Masukkan air agak-agak dapat menenggelamkan seekor ayam.
- Masukkan bunjut sup, kiub ayam dan sedikit serbuk kunyit.
- Masukkan bawang besar yang telah dikisar beserta ayam.
- Rebus selama sejam setengah dengan api sederhana.
- Tambahkan garam secukup rasa.
- Taburkan bawang goreng di dalam periuk sup apabila sup sudah masak.
- Keluarkan ayam dan potong atau carik-carikkan isinya untuk ditabur di atas bihun nanti.
Mudah saja bahan dan cara pembuatannya. Silalah cuba :-)
No comments:
Post a Comment