Pages

Saturday, October 22, 2016

RESEPI : PARU DAN HATI LEMBU MASAK JINTAN

Dalam peti sejuk masih ada sedikit paru dan hati lembu yang beku. Disebabkan jumlahnya tak berapa banyak aku masak jer kedua-duanya sekali; campur.



PARU DAN HATI MASAK JINTAN

Bahan-bahan :
250 gram paru lembu
250 gram hati lembu
*Paru dan hati dipotong kecil dan direbus dengan sedikit garam sehingga empuk.

Bahan kisar :
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 batang serai
Cili padi - ikut selera pedas masing-masing

Bahan tumbuk :
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan halus

Sedikit air asam jawa
Kicap manis
Garam dan gula

1 labu bawang besar - dipotong bulat untuk hiasan

Cara memasak :
1. Tumis bahan yang ditumbuk dan bahan kisar sehingga pecah minyak dan wangi. Tambah sedikit air jika bahan tumis terlalu pekat.

2. Masukkan air asam jawa, gula, garam dan kicap manis.

3. Masukkan paru dan hati yang telah direbus.

4. Masak sehingga kuah sedikit kering dan berpalut pada paru dan hati. Masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat sebagai hiasan.

Cubalah. Sedap. Tak boleh berhenti makan nasi hehe.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...