Credit to Google
Orang Cina sangat gemar makan lobak putih. Lobak putih banyak khasiatnya. Antara khasiatnya ialah dapat menambahkan air susu untuk ibu yang menyusu, baik untuk penghadaman, baik untuk sistem urinari yang sihat.
Arwah ayah sangat suka makan lobak putih. Jadinya aku pun suka makan lobak putih sebab arwah mak selalu masak sup lobak putih masa aku kecik-kecik dulu.
Sup Lobak Putih
Bahan-bahan :
Lobak putih - buang kulit dan dipotong nipis membulat
Bawang merah - hiris
Bawang putih - hiris
Halia muda - hiris
Lada sulah
Serbuk lada hitam
Garam
Gula - sekadar untuk naikkan rasa manis
Minyak zaitun
Cara-cara :
1. Panaskan satu sudu besar minyak zaitun.
2. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia muda sehingga layu.
3. Masukkan air.
4. Masukkan lobak putih.
5. Perasakan dengan garam, gula, lada sulah dan serbuk lada hitam.
6. Masak sehingga mendidih dan lobak putih bertukar menjadi translucent.
*Jika suka boleh tambahkan daun bawang yang dipotong-potong pendek.
Untuk perisa boleh ditambah kiub ikan bilis atau stok ikan bilis.
4 comments:
sayur yang tak pernah masuk dalam list saya hihi
Hana cubalah masak. Nanti dah boleh masuk list :)
wow...dh lama teringin nak cuba lobak putih.....selama ni dok makan lobak oren jeee
Nini, cubalah...sedap dan sihat tau hehe.
Post a Comment