Pages

Tuesday, April 24, 2012

Suka Berebut

Tak faham. Kenapa cayanunalif suka berebut? Suka potong queue dan buat muka berlagak. Agaknya orang Melayu macam aku ni baik hati atau tak suka cari pasal atau pengecut untuk mempertahankan hak sendiri dengan alasan tak nak kecoh-kecoh.

Insiden suka berebut terbaru tahun 2012 ialah semasa aku nak check-out dari hotel di Langkawi dan semasa nak bayar roti di Giant.

Insiden pertama. Aku sedang menanti di lobby hotel untuk check-out. Masa tu receptionist sedang sibuk melayan guest yang nak check-in. Bila selesai urusan check-in tu tak sempat aku buka mulut, datang 3 orang cayanunalif perempuan muda potong queue kata nak check-out. Agaknya mata depa tu rabun, tak nampak aku dok tercongok tunggu giliran. Ataupun depa tu kurang akal dan didikan tak reti nak queue waktu nak berurusan di kaunter. Aku rasa kepala aku panas.

Insiden kedua. Aku beli roti. Masa pilih-pilih roti ada seorang cayanunalif perempuan tua dan cucunya lingkungan umur 4-5 tahun. Selesai pilih roti aku ke kaunter untuk bayar. Tiba-tiba perempuan tua ni datang dan potong queue aku terus ke depan dah sama dengan cashier. Kurang akal betul. Dah ler muka masam mencuka macam aku pulak potong queue dia. Amboi banyak cengkadak.

Tapi itulah. Aku ni memang senyap jer. Bukan apa, malas cari gaduh. Aku tahu angin aku, selagi aku boleh bersabar, aku sabar untuk perkara-perkara kecil macam tu. Kalau rakan aku A....eemmm mati kena jerkahlah cayanunalif tu. Masalahnya aku ni jerkah-jerkah taklah kot. Kang aku bagi buah tangan sebijik kat pipi depa. Tak pasal-pasal masuk balai. Yolah angin manusia ni mana sama. Ada cakap mulut kencang aksi tak berapa. Aku pulak terbalik keadaannya. Tak baik sungguh kan?

2 comments:

insan_marhaen said...

Kalau setakat sorang dua; hendaknya pulak orang tua, orang kampung atau yang tak berapa nak betul tu, kita berlapang dada saja bagi laluan pada depa.

Hidup ini kalau terlalu sangat berkira, boleh dapat penyakit darah tinggi dengan cepat.

Belajar dari apa yang telah berlaku terhadap ibu_suri!

Red Panda said...

InsyaAllah tak ada apa-apa. Sekadar meluahkan perasaan geram di blog :) Thanks IM di atas nasihat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...