Pages

Tuesday, December 22, 2015

Cuti Panjang :-)

Hari ni genap seminggu aku bercuti.
Bercuti lapang dan tenangkan fikiran dari memikirkan tentang kerja.

Tapi betul ke tu?

Di sebelahku dah tersusun LPP untuk dinilai.
Emm...

Rasa tenang bila tak perlu masuk ke ofis.
Hati ceria. Banyak perkara boleh dibuat kat rumah.

Yang paling penting bila bercuti ni aliran wang yang keluar sangat minima.

Kata Abg "Ayg berhenti kerja teruslah. Seronok bila balik kerja semua dah tersedia. Wang pun jimat."

Haha...nampak sangatla aku ni kaki beli jajan tiap kali pulang dari kerja.

Bila dihitung semula, lebih kurang sehari RM50 aku habiskan tanpa aku sedar. MasyaAllah.

So...hehehe.

 Pancake letak choc chips

 Choc chips dah hangit bila diterbalikkan pancake! Kikiki.

Pancake lobang-lobang...aku sendiri geli tengok. Tapi anak kata sedap dan dia habiskan semuanya!

Monday, December 21, 2015

BinBakarFriedChicken

Semalam adik aku belikan ayam goreng BBFC (Bin Bakar Fried Chicken).

Adik aku asyik dok cerita ayam BBFC di Guar Perahu sedap sangat sampai dia dah tak makan KFC kalau sekadar nak makan ayam goreng.

Okayyyy...meh belikan aku 3 ketul. 3 ketul sebab ada tiga insan dalam rumah aku kan hehe.

Oh! Memang sedap rupanya BBFC ni. Adik aku hantar ayam goreng tu waktu petang (BBFC start berniaga jam 5 petang) dan kami hanya sempat makan waktu malam lepas balik dari rumah sepupuku.

Ayam goreng BBFC masih rangup dan sedap.

Sebijik rupa ayam goreng KFC :)

Okay...aku akui baik beli BBFC yang seketul RM2 kalau nak bandingkan dengan ayam goreng KFC. Berbaloi. Lagipun kalau beli set ayam goreng KFC, biasanya yang dimakan cumalah ayam goreng dan roti bun. Side dishes yang lain tu masuk tong sampah huhu. Pembaziran.

Sunday, December 6, 2015

Pemimpin Transformational

Apa itu pemimpin transformational?

Perkataan 'transform' bermakna 'mengubah sifat'. Sebagai contoh, kita dapat mengubah sifat seekor 'keldai' sampai bertukar menjadi seekor 'kuda'.

Pemimpin transformational adalah pemimpin yang dapat mengubah sifat-sifat mereka yang di bawah kepimpinannya, sehingga mereka menjadi individu-individu yang 'baru', bukan lagi individu macam sebelumnya.

~Ainon Mohd~

Sunday, November 29, 2015

Mini Cupcake


Mini cupcakes ni bukan sahaja cantik tetapi sedap! Nama-nama yang digunakan pun menarik dan senang nak ingat.

Bila makan mini cupcake taklah rasa bersalah sangat hehe. 

Boleh dapatkan mini cupcakes sedap ini di Aeon Ipoh. Cer try tengok. 

Saturday, November 28, 2015

Alemy Meggi Ketam - Kelantan





Makan megi ketam di Kelantan. Sepupu aku belanja. Terima kasih!

Rasa meginya biasa-biasa sahaja. Ketam memang besar. Tapi lecehnya nak makan.

Nak makan megi lagi, nak kopek ketam lagi. Huhu.
Cukuplah sekali aku dah try.

Sapa yang rajin makan berlemoih-lemoih silakanlah hehe.

Saturday, November 21, 2015

Nasi Arab atau Nasi Kandar?

Sekarang ni banyak sungguh kedai/gerai yang menjual Nasi Arab.

Tapi aku keliru bila ada sesetengah tu yang Nasi Arabnya sama serupa macam Nasi Kandar.

Lauk-pauk confirm lauk Nasi Kandar cuma nasinya saja yang ala-ala Nasi Bukhari atau Nasi Beriyani.

Aku keliru betui ler...

Nasi Arab di Sg Dua...Nasi Arab ke ni? hehe

Monday, November 16, 2015

Rindu Emak, Rindu Ayah

Hari ini genap 5 tahun emak pergi meninggalkan kami selama-lamanya.

Emak meninggal dunia berpunca daripada "asepsis". Meninggal di dalam wad.

Aku tak nak kenang kembali tentang kisah itu. Qada' dan qadar perlu diterima.

Kalau terjadi pada orang bukan Islam rasanya dah lama pihak hospital akan disaman.

Ada masa aku akan bermimpi akan emak dan ayah. Mungkin akibat rindu yang teramat.

Yang buat aku selalu menangis dalam tidur ialah bila emak dan ayah seolah-olah memberitahu aku yang waktu aku belum tiba lagi tiap kali aku cuba untuk mengikut mereka di dalam mimpi.

Semoga roh emak dan ayah tenang di sana. Aku terlalu merindui mereka. Al Fatihah.


Friday, October 9, 2015

Komen

Aku suka blogwalking. Baca dan kadang-kadang aku komen.

Tapi aku takkan komen di blog yang tuan tanahnya  suka marah-marah pada orang yang komen.

Takut. Sebab aku baca blog untuk mendapatkan ilmu di samping bersantai.

Bukannya nak kena marah lepas tu aku pulak stress sorang-sorang kekeke.

Itu sebabnya bukan semua blog kita boleh tinggal komen :-P

Sambil melayan blog sambil makan ubi kayu rebus cicah kelapa itu adalah nikmat hehehe.

Wednesday, October 7, 2015

Sup Kuku Lembu

Kami buat ibadah qurban masa hari raya Aidiladha yang ketiga. Abg ada bawak balik kaki lembu dua pasang. Katanya semua orang di surau tak nak ambik kaki lembu tersebut. Depa malas nak proses dan masak hehe.





Nampak saja kaki dan kuku lembu tu aku dah surrender awal-awal. Oh! Tidak! Aku pun tak reti nak masak. Abg kata jangan paniklah. Paksu kan ada hehe. Nampaknya Paksulah jadi mangsa kena proses kuku lembu tu sebelum boleh dimasak.

Petang tu Paksu datang ke rumah kami. Paksu bawa sabut, bakar sabut sampai habis kami semua kelemasan dalam rumah dengan asap dari sabut. Puncanya silap tempat bakar sabut dan angin pulak membantu tolak asap ke dalam rumah huhu.

Paksu bakar kuku lembu sampai hitam. Err! Kuku tu dah memang hitam kan hehe. Lepas tu Paksu kupas kuku tu (hoof) sampai tinggal isi di dalam sahaja. 

Aku rebus kuku tu lebih kurang dua jam; masukkan halia yang diketuk, kiub daging, dan rempah-rempah semua.

Akhirnya siaplah sup kaki lembu. 

Rasanya?

Pergh! Sebijik macam rasa sup kaki ayam tapi versi lebih besar dan berjeli. Lepas makan aku rasa naik pening jadinya kekeke.

Nampaknya itu kali pertama dan terakhir kami akan makan sup kuku kambing. Tobat! Terlalu berlemak. Abg dah angkat tangan surrender awal-awal kekeke.

Sunday, October 4, 2015

Untuk Diri 1#

Dunia kita ingat untuk  diurus, bukan untuk kita rungsing. Selebihnya kita serahkan kepada Allah.

Ingat pada Allah, hati akan sentiasa tenang.

Ingat pada Allah caranya ialah dengan melakukan perkara-perkara yang baik.

Monday, September 21, 2015

Nak Berjimat Tapi Tak Teliti

Niat di hati aku ni cukup bagus; nak berjimat.
Tapi bila tak hati-hati dan teliti inilah jadinya.

Konon nak order fresh orange.
Ambil menu, jari main tunjuk jer yang ada perkataan ORANGE.

Bila minuman sampai aku jadi tercengang-cengang.
"Air apa ni dik?"

"Air yang akak orderlah, orange milkshake."

Aku belek semula menu.
MasyaAllah, atasnya tercatat MILKSHAKE.
Orange tu salah satu daripada jenis milkshake tu...RM7.

"Saya pun terkejut jugak kak order. Kak orang pertama yang order Orange Milkshake kat sini."

Kawan aku cuma terkekeh-kekeh ketawa.

Aduh! Lain kali aku order air suam jerlah hehehe.

     

Friday, July 31, 2015

Originally Bangkok Tomyam, Penang

Sedap. Makan tengahari sempena hari raya. Bos tak nak makan juadah raya. Dia nak tomyam gak hehe. Apa-apa sajalah asalkan halal dan sedap.

Kedai ni baru dibuka masa Ramadhan hari tu. Harga mahal sikit daripada kedai tomyam lain di sekitaran yang sama. Tapi rasa masakan sangat sedap. Portion besar.

Jom try. Aku suka kerabu magga, ikan masak tiga rasa, sotong celup tepung yang rangup dan semualah aku suka haha. Aku memang recommend kedai ni. Tingkat atas sangat cantik dan selesa kalau nak buat event pun.

Set untuk 8-10 orang makan (RM179.00) 
- Ikan dua ekor, tomyam campur dua bekas dan air dua jug - tak muat meja untuk letak hehe.


ORIGINALLY BANGKOK TOMYAM
85, Persiaran Mahsuri 1/3 Sunway Tunas,
11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang

014-7425070

Waktu Perniagaan: 12 tengahari - 1 pagi
(Cari guna waze jer kalau tak pernah sampai)

Tuesday, July 7, 2015

Tak Penting

Hari ini Pulau Pinang cuti sempena Tapak Warisan Dunia. Aku dan Iman jer yang cuti, Abg kerja. Muka sedih jer nak pergi kerja hehe.

Cadangnya aku nak ajak Iman buat biskut. Harap-harapnya jadilah. 

Sahur tadi aku dah left satu lagi whatsapp group ;-p Aduh...usahlah lagi add aku dalam group. Aku tak gemar. Bersembang ramai-ramai sampai tak tahu hujung pangkal haha. Aku dah mohon kebenaran dengan admin group untuk left group tapi tak diizinnya. Tapikan masa dia add aku dalam group pun dia tak pernah mohon kebenaran aku pun kann...

Esok aku dah mula bekerja. Malasnya...macam nak suruh Abg tarik pergi kerja saja hehe. Aku rasa Abg pun dah lebar telinga dengar aku merengek-rengek tak nak ke tempat kerja. Tapi pergi jugak kerja...buat juga kerja. Agaknya sampai pencenlah kot hehe. Merepek betul.

Oklah nak pergi buat biskut. Jangan aku dan Iman tertidur depan oven dah lah. 

p/s" Tengah fikir benda-benda yang menyeronokkan yang nak buat ke ofis esok ;-)"

Monday, July 6, 2015

Dugaan Ramadhan

Pejam celik rupanya kita dah tinggal beberapa hari saja lagi nak sambut raya. Sayu rasa hati nak tinggalkan bulan Ramadhan ini.

Antara dugaan aku di bulan puasa ini ialah aku terkena sakit mata. Tiba-tiba teringat apa yang pernah Prof. Muhaya katakan dalam program Motivasi Pagi di radio IKIM huhu. Cepat-cepatlah beristighfarkan...

Asalnya aku ok-ok sahaja. Tetapi selepas aku pergi melawat ke sebuah fasiliti yang dalam fasa renovation terus mata, kerongkong dan hidung aku terkena infection. Aku ini memang manusia yang allergic pada certain benda. Kebetulan bangunan tersebut sistem air-condnya rosak, ventilator juga rosak. So, faham-fahamla bagaimana keadaan dalam bangunan tersebut. Kerosakan pulak dah memakan masa selama lebih setahun. Uhuk, uhuk.

Bila dah sakit mata, nak solat yang teruji betul...saat sujud seperti nak terkeluar kedua belah biji mata. Apa lagi solat terawih. Aduh, aduh. Tapi sabar...itu semua dugaan Allah. Doanya dua insan dalam rumahku itu tak berjangkit sama. Amin.

Puasa kali ni memang rare. Asyik membeli makanan saja. Tak sempat nak masak. Tapi belinya cuma di gerai bukan di Pasar Ramadhan. Alhamdulillah Iman tak banyak songel. Dapat nasi Upin Ipin dia dah OK! Nasi Upin Ipin ialah nasi putih bersama ayam goreng jer hehe.

Satu lagi, puasa ni orang dok asyik merungut panas, dahaga. Alhamdulillah aku rasa macam biasa. Maybe aku dah ubah tabiat meminum air. Masa sahur aku minum air masak secukup-cukupnya. Jadi sepanjang hari badan aku kurang terhidrat.

Raya kali ni balik Terengganu lagi, insyaAllah. Doanya segala perancangan berjalan dengan lancar dan mendapat keberkatan daripada Allah. Ingat lagi last year kami beraya di Hospital KPJ Kota Bharu, huhu memang sayu abis.

Sabtu ni ada jamuan berbuka puasa di surau. Ada makanan diorder, ada potluck. Emm...aku dok pikir-pikir apalah juadah yang sesuai untuk dibawa. Ada idea tak? :-)

Thursday, June 18, 2015

Ramadhan

Selamat menunaikan ibadah puasa kepada semua. Semoga Ramadhan ini membawa seribu rahmat kepada kita semua.

Anakku dah mula berpuasa. Alhamdulillah. Tahan sampai pukul 4 petang untuk permulaan. Kami tak minta dia berpuasa. Dia yang dengan rela hati mahu belajar berpuasa. Sampai pucat muka dia masa aku ambil di tadika. Terkejut aku bila cikgu cakap Iman langsung tak nak makan sebab nak berpuasa.

Hihi...wahai anakku :-)


Wednesday, June 10, 2015

Esen Vanilla

Tak lama lagi dah nak berpuasa...seronoknya.
Tak sabar.

Antara perangai aku sebelum start bulan Ramadhan ialah...
Pi pasaraya dan kaut sebanyak mana esen vanilla yang ada.

Aku dah belajar dari tahun-tahun sebelumnya.
Masa Ramadhan, memang susah nak dapatkan esen vanilla.

Kawan aku selalu pelik kenapa aku ambil banyak sangat esen vanilla.

Bila dah start puasa, dia pulak garu kepala bila nak beli esen vanilla tapi langsung tak ada di pasaraya hihihi.

Strategi kena ada kan... :-P




Sunday, May 31, 2015

Musim Durian

Durian dah mula banyak orang jual. Tak tahulah durian Siam atau durian kampung. Tapi kalau tanya si penjual sokmo jawabnya durian kampung. Bila balik, buka tengok rupanya durian Siam. Terus potong stim nak belasah durian.

Aku memang cerewet. Aku takkan makan durian Siam. Walaupun ada sesetengah gemar durian Siam sebab ulasnya tebal bijinya kecil. Rasa durian Siam sangat aneh pada lidah aku.

Tak sabar rasanya nak beli durian banyak-banyak dan makan dengan nasi putih, air garam dan gula. MasyaAllah nikmatnya.

Nanti aku nak pi beli durian Balik Pulau. Itu memang dah pasti rasanya terbaik hehe.

Anak aku juga hantu durian. Sebab selalu sangat tengok cerita Upin dan Ipin, dia sendiri dah pandai minta belikan durian dan manggis. Kata anakku lepas makan durian kena makan manggis. Sebab durian panas, manggis boleh sejukkan kembali badan kita. Hehe...bagus bagus. Tak dapat manggis, kita minum air dalam pangsa durian atau lebih mudah kita beli jer air cap Badak. Oh! Durian. I love you! Haha.

Tuesday, May 26, 2015

Claim

Yang jadi bos besar senang sungguh nak claim. Yang pangkat kecik-kecik ni susah sungguh nak buat claim sebab bos besar berat nak luluskan.

Aku rasa ada ketidakadilan di situ.

Claim yang dibuat bukan suka-suka hati. Dahlah ke kursus menggunakan duit sendiri, bila tiba nak claim balik punyalah payah hanya sebab bos besar punya banyak soal macam claim tu nak guna duit dia. 

Sedih aku tengok. Sudahlah setahun sekali nak berkursus pun payah. Bajet yang dah disediakan untuk claim kursus pun tak boleh digunakan. Abih-abih tengok bos gak yang guna untuk claim ntah apa-apa. Donia.

Aku cuma mampu perhati dan geleng kepala sajalah. 

Monday, May 25, 2015

Elak Serbuk Nescafe Jadi Keras

Aku tahu ramai penggemar Nescafe rasa kecewa bila serbuk Nescafe selalu keras di dalam botolnya. 

Aku ada satu kaedah untuk pastikan serbuk Nescafe boleh digunakan sampai ke suduan yang terakhir.  

Senang ajer...setiap hari cuma perlu goncangkan dan tunggang terbalikkan botol Nescafe tersebut. 

Cubalah kalau tak percaya hehehe.

Saturday, May 16, 2015

Resepi Cucur Ikan Bilis

Hari ni aku sediakan sarapan awal. Pukul 6.30 pagi dah mengadap meja makan kunyah cucuq ikan bilis.

Resepi cucur ikan bilis ni aku ambik daripada buku masakan: Resepi Blogger Nooriah Abdullah.

Sedap. Rahsia cucur ni macam yang pernah aku cerita dalam blog satu ketika dulu...masukkan sesudu minyak panas dalam adunan tepung (Cucur Udang Rangup)

Lembut di dalam, rangup di luar.

Resepi Cucur Udang (aku tukar ke Cucur Ikan Bilis)

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik (baking powder)
1 biji telur
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
1/2 batang lobak merah
Udang segar secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula dan air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara membuat:

1. Panaskan minyak di dalam kuali terlebih dahulu. Untuk dapat cucur yang cantik, minyak perlu banyak, api perlu perlahan.
2. Satukan semua bahan kecuali minyak ke dalam mangkuk. Air dituang sedikit demi sedikit sehingga cukup kepekatannya.
3. Masukkan lebih kurang satu sudu besar minyak panas dari dalam kuali ke dalam adunan tepung tadi.
4. Bolehlah sudukan atau jemput menggunakan tangan adunan ke dalam kuali.

Jangan makan cucur ni banyak-banyak ya. Seketul cucur pun dah hampir 60 kcal. Hehehe.


Tuesday, May 12, 2015

Resepi Sosej Roll

Bahan-bahan:

10 keping roti Gardenia
10 batang sosej - direbus sekejap, sejat biar air kering
2 putih telur
Breadcrumbs

Kaedah:

1. Gelekkan roti sehingga nipis menggunakan kayu penggelek atau tekan-tekan dengan tangan pun boleh.
2. Masukkan sosej dan gulung roti.
3. Sapu sedikit putih telur di hujung roti untuk lekatkannya.
4. Celupkan roti ke dalam putih telur yang telah dipukul.
5. Golekkan roti di dalam breadcrumbs.
6. Goreng di dalam minyak sederhana panas.
7. Angkat dan hidangkan.






Ini semua anak aku yang pulun mintak aku buatkan pagi-pagi sebelum ke sekolah. Katanya kemarin kawan-kawan di sekolah dia kelaparan dan bergaduh berebut sosej roll yang dia bawa. Haha budak-budaklah kan.

Maka hari ni dia mintak aku buat banyak so tak payah kawan dia gaduh-gaduh hehe. Dapatlah dalam dua puluh ketul. Jangan tak cukup lagi sudahlah...kang mama buka gerai kat sekolah pulak haha.

Friday, May 8, 2015

Nasi Sila Lahar Kepar

Minggu lepas aku ajak adikku keluar makan. Dah lama kami tak makan-makan bersama. Lagipun kami dah rindu sangat dengan si comel Aqil.

Sebab nak makan malam, kami sepakat menuju ke Nasi Sila Lahar Kepar di Kg Padang, Kepala Batas.

Kami orang pertama yang sampai. Operasi baru nak bermula. Restoren ni buka dari jam 6.30 petang hingga 11.30 malam. Tutup setiap hari Sabtu.

Ini kira first timelah kami nak makan di sini. Selalu asyik dok tengok orang jer makan, beratur panjang.

Konsep makan kat sini ialah sila pi beratur, pesan lauk apa yang nak, ambik talam/dulang, pi la hidang sendiri di meja.

Lauk-pauknya jenis yang tradisional. Tak daklah lauk-lauk moden. Kiranya kedai ni memang khas untuk orang yang nak makan nasi berlauk di malam hari. So adalah pilihan lain selain mamak's.

Kat depan restoren ni ada dijual satey. Pada aku satey tu sedap dan murah. 


 Lauk-pauk yang kami makan petang tu...


Anak sedara aku yang comel si Aqil. Mulut comel Aqil dah kena tutup dengan puting hehe.

Kesimpulannya makan di Nasi Sila Lahar Kepar ni oklah. Aku tak rasa ada apa yang istimewa. Biasa-biasa saja. Macam masak kat rumah hehe. Cuma satey memang sedap. Nyum nyum.

Tapi yang seronoknya dapat berkumpul bersama ahli keluarga.


Wednesday, April 22, 2015

Snek Seaweed @ Rumpai Laut


Cerita tentang jajan aku tak abih lagi.

Mentang-mentang kawan-kawan tahu aku suka seaweed, sampai depa pi holiday pun seaweed yang dibawa balik untuk aku sebagai souvenier hehehe.

Yang sebelah kiri tu kawan baik aku belikan untuk aku masa dia ke Korea baru-baru ni. Memang sedaplah seaweed ni. Aku makan sikit-sikit sebab takut abis cepat haha.

Yang kanan tu pulak student Korea aku bagi satu beg pada aku. Brand ni aku cari kat Tesco pun ada jual. So aku borong.

Tahu tak selain sedap kenapa aku suka makan snek seaweed ni?

Sebab yang lain ialah untuk atasi kelaparan waktu snack time. Kalori memang rendah dan tinggi fibre. So aku fight hunger aku dengan kunyah seaweed. 

Ini lebih baik daripada aku pi terjah makanan lain yang tinggi kalori. Nak cari buah kat ofis ni memang susahlah sikit. Jadi aku simpan makanan yang tahan macam ni hehe.

Sunday, April 19, 2015

Kolagen

Aku gila makan seaweed. 
Nampak saja seaweed air liur aku merembes. 

Aku akan borong seaweed banyak-banyak. 
Letak kat rumah dan ofis. 

Seaweed sedap sebab rasa macam ikan. 
Tapi bila lepas makan jangan sesekali dok pi senyum depan orang. 
Geli-geleman orang tengok sisa seaweed yang melekat kat gigi ha ha. 

Kawan-kawan aku sibuk makan kolagen mcam-macam jenis. 
Aku dapat kolagen daripada snek seaweed. 
Aci dak macam tu?




Wednesday, April 15, 2015

Creme Brulee

Bila hari yang dilalui agak pahit dan kaku...
Aku cari kemanisan dalam Creme Brulee.

Lepas tu aku dah boleh tersenyum :-)

Creme Brulee

Tuesday, April 14, 2015

Mee Tarik Warisan Asli


First time cuba makan mee tarik di Bandar Baru Bangi.

Boleh tahan harganya. Tapi seronok tengok depa tarik mee.

Rasa meenya macam meggi hehe.

Yang tooth pick lamb tu pedaih aih. Tak sesuai dengan selera aku.

Yang pasti makan kat sini tak kena GST. He he.

p/s"Aku masih teringin nak makan Nasi Air Kg Baru. Yang tu lagi sedap dan murah. Hari tu tak sempat pi."

Monday, April 13, 2015

WhatsApp

Aku tak suka betul dengan applikasi WhatsApp. Sapa yang ada nombor telefon aku boleh sesuka hati WhatsApp aku. Rimaslah.

Baru ni nombor telefon aku terlepas kepada orang yang tak sepatutnya. Walaupun masa bekerja aku ada berurusan dengan orang tersebut tapi tak perlulah berwhatsapp benda-benda yang tak perlu.

Aku block orang tersebut. For sure dia bengang. Buat masa ni aku belum terserempak lagi dengan orang tu.

Aku rasa WhatsApp ni tak ada privacy. Tambah-tambah lagi bila ada kawan-kawan yang suka sangat add aku ke dalam group yang aku tak nak. Bukan nak ditanya kita dulu. Dahlah group tak boleh nak block.

Ada satu group tu dah 4 kali aku left. Dah tak paham-paham orang yang sama dok add aku lagi. Nang bo ti nang kui bo ti kui betuila. Aku pm dia bagitau tolong jangan add aku lagi. Tapi dia sebagai admin bagi alasan semua orang dalam group tu nak aku masuk. Sah jenis tak paham cakap orang.

Telefon aku telefon zaman dinasour. Bila dah banyak sangat group plus group kerja maka paham-pahamlah apa jadi huhu.

Akhirnya aku nekad delete WhatsApp daripada telefon aku. Puas hati aku. Lega.

Err! Aku tak tahu berapa lama aku boleh bertahan sebab komunikasi kerja aku masih memerlukan WhatsApp.

Buatlah WhatsApp yang privacy. Yang hanya boleh digunakan oleh orang yang kita approve. Maka tak daklah masalah.

Ni orang jual rumah pun tak abih-abih dok hantar WhatsApp. Macam-macamlah hehehe. Dah. Bye.

Sunday, April 12, 2015

Usah Kecewa

Jangan bersedih jika jodoh tak kesampaian.

Jangan kecewa jika apa yang dirancang tidak kesampaian.

Yakinlah kepada Allah.

Kebergantungan cuma padaNya, bukan pada makhluk yang tiada kuasa.

Aku pernah kecewa dan tertanya-tanya suatu masa dahulu.

Namun akhirnya aku tersenyum melihat  hikmah apa yang berlaku itu.

Tak guna kita kecewa kerana manusia.

Kecewalah jika kita ditolak oleh Allah.

Kita sentiasa berdoa untuk kebaikan.

Yakinlah...Allah gagalkan perancangan kita kerana Dia telah merancang sesuatu yang lebih baik untuk dunia dan akhirat kita... :-)

Kita tak pernah keseorangan...Allah sentiasa bersama kita...

Saturday, April 11, 2015

Kait

Maknjang wife kepada Paknjang sekarang ni ambik tempahan mengait kasut dan topi baby. Selain kasut dan topi baby, beg untuk sejadah pun ada. 

Comelnya! 

Teringat topi aku masa baby dulu. Masa tu Mak minta sorang sedara kaitkan untuk aku.

Aku dah minta Maknjang kaitkan satu set untuk baby lelaki, anak sahabat baikku. Sahabatku ini dah  sebulan melahirkan anak kelimanya. Tak sempat ke hospital...lahir dalam kereta. Alhamdulillah sahabatku dan babynya selamat.

Ok, mari kita jamu mata dengan topi dan kasut yang Maknjang kait. Comel! Hehe.









Thursday, April 9, 2015

Aiskrim Pasu

Aku tak pernah tahu tentang Aiskrim Pasu. Rasanya fenomena Aiskrim Pasu ni dah lama pun.

Tapi hari tu masa Hari Keluarga, depa ramai-ramai pakat beli Aiskrim Pasu di tepi pantai.

Harganya satu pasu RM5.

Oh! Macam tu rupanya Askrim Pasu. Macam-macam diletakkan di dalam pasu tu.

Iman dan Aiskrim Pasunya.

Aku yang bukan penggemar aiskrim rasa nak termuntah makan aiskrim yang dah dicampur macam-macam he he.

Iman pun tak dapat nak habiskan aiskrim yang dibeli oleh adikku kepadanya.

Dah. Aku takkan beli dah Aiskrim Pasu ni.


Wednesday, April 8, 2015

Bila Suami Memasak...

Abg tak pandai memasak. Abg kalau boleh memang nak avoid dapur. Mungkin dia tak selesa atau kekok. Abg cuma mahu tolong-tolong aku tapi Abg memang tak nak memasak sendiri.

Minggu lepas kami ke rumah Maksu. Teruja kami lihat Paksu gigih untuk memasak char kueh teow yang dia belajar dari Youtube. 

Paksu bagi semangat pada Abg untuk memasak.

Kebetulan aku tak berapa sihat. Dapur tak berasap berminggu.

Abg masuk dapur dan masak makan malam untuk dua hari. Dan inilah hasilnya...

Malam 1: Bihun goreng letak telur dan sosej ayam


Malam 2: Kueh teow letak ayam goreng beli di kedai tomyam

Alhamduillah! Sedapnya Abg masak!

Nampak Abg happy sangat dengan hasil pertama masakannya.

Lepas ni bolehlah aku ajar Abg masak masakan lain pulak. Air tangan Abg macam air tangan arwah Ayah...sedap sangat bila masak.

Tuesday, March 31, 2015

Kobitos

Credit to www.kobito-dukan.com

Bila tengah macam-macam ni aku tetiba teringin nak bela Kobitos.

Korang tahu apa itu kobitos?

Kobitos ni sangat pelik. Anak aku paling marah kalau aku usik dia macam Kobitos. Apatah lagi bila aku panggil dia Peach Bottom. Lagilah dia mengamuk.

Ah! Pandai Toshitaka Nabata yang reka watak Kobitos ni sampai aku pun tertipu ingat ada betul ke makhluk ni.

Tapi sangat comel dan hodoh pun ada Kobitos ni.

p/s"Iman marah aku panggil dia Peach Bottom sebab katanya punggungnya tak besar dan warna merah macam Peach Bottom haha."

Orang Gemuk Bahan Lawak?

Kenapa ramai orang suka jadikan orang gemuk sebagai bahan lawak mereka?

Mungkin mereka ingat orang yang mereka bahan itu seronok atau tak kisah sehingga setiap perbualan pasti mereka mahu selitkan orang gemuk sebagai bahan jenaka.

Ya, ramai orang yang berbadan besar ini tampak cool di luar dan boleh tersenyum dengan gurauan rakan-rakan walaupun kadang-kadang gurauan itu melampau bila disamakan orang itu dengan haiwan dan sebagainya. Tapi di dalam hatinya dapatkah kamu semua merasa? Yang pasti hatinya akan terhiris dan terluka.

Cukuplah. Jangan jadi orang yang ada otak tetapi tidak boleh berfikir. Pandang diri sendiri. Tak ada yang sempurna pastinya

Dan ingatlah apa yang kamu persendakan itu adalah ciptaan Allah setiap satunya.

Monday, March 30, 2015

Diuji Lagi...

Credit to Google

Sejak dua minggu lalu ada perkara-perkara yang perit berlaku. Aku yang menanggungnya terasa perit dan pedih. Tapi bila dipandang hikmah atas setiap yang terjadi itu buat aku amat bersyukur. Aku dapat kenal di mana kekuatan dan kelemahan diri ini. Aku dapat kenal siapa yang benar sayangkan diri ini. Aku dapat kenal kejujuran dan kepura-puraan.

Aku sedar aku cuma hambaNya yang lemah. Allah menguji aku dan terus-terusan menguji. Yang pasti tempiasnya terkena kepada Abg dan Iman. Namun mereka tetap berdiri teguh di sampingku. Begitu juga dengan bapa dan ibu saudaraku serta bosku. Bosku? Ya...Allah mahu tunjukkan sesuatu. Sesuatu yang aku buta selama ini. Maafkan aku.

Aku bersyukur Allah masih sayangkan aku. Allah masih pandang aku dan sebab itu aku terus diuji. Aku harus sabar, terus berusaha dan berdoa.

Sampai masanya aku akan terpaksa memilih haluanku sendiri.

Benar kata sahabat baikku. Kita sedang diuji, habis-habisan, kerana Allah tahu apa yang baik untuk kita. Allah mahu kita keluar daripada semua ini kerana setiap hari kita berdoa untuk kebaikan di dunia dan akhirat. Mungkin yang kelihatan ini nampak baik untuk dunia kita tapi tidak sebaliknya untuk akhirat kita. Ya...itu juga yang aku percaya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...