Pages

Monday, July 6, 2015

Dugaan Ramadhan

Pejam celik rupanya kita dah tinggal beberapa hari saja lagi nak sambut raya. Sayu rasa hati nak tinggalkan bulan Ramadhan ini.

Antara dugaan aku di bulan puasa ini ialah aku terkena sakit mata. Tiba-tiba teringat apa yang pernah Prof. Muhaya katakan dalam program Motivasi Pagi di radio IKIM huhu. Cepat-cepatlah beristighfarkan...

Asalnya aku ok-ok sahaja. Tetapi selepas aku pergi melawat ke sebuah fasiliti yang dalam fasa renovation terus mata, kerongkong dan hidung aku terkena infection. Aku ini memang manusia yang allergic pada certain benda. Kebetulan bangunan tersebut sistem air-condnya rosak, ventilator juga rosak. So, faham-fahamla bagaimana keadaan dalam bangunan tersebut. Kerosakan pulak dah memakan masa selama lebih setahun. Uhuk, uhuk.

Bila dah sakit mata, nak solat yang teruji betul...saat sujud seperti nak terkeluar kedua belah biji mata. Apa lagi solat terawih. Aduh, aduh. Tapi sabar...itu semua dugaan Allah. Doanya dua insan dalam rumahku itu tak berjangkit sama. Amin.

Puasa kali ni memang rare. Asyik membeli makanan saja. Tak sempat nak masak. Tapi belinya cuma di gerai bukan di Pasar Ramadhan. Alhamdulillah Iman tak banyak songel. Dapat nasi Upin Ipin dia dah OK! Nasi Upin Ipin ialah nasi putih bersama ayam goreng jer hehe.

Satu lagi, puasa ni orang dok asyik merungut panas, dahaga. Alhamdulillah aku rasa macam biasa. Maybe aku dah ubah tabiat meminum air. Masa sahur aku minum air masak secukup-cukupnya. Jadi sepanjang hari badan aku kurang terhidrat.

Raya kali ni balik Terengganu lagi, insyaAllah. Doanya segala perancangan berjalan dengan lancar dan mendapat keberkatan daripada Allah. Ingat lagi last year kami beraya di Hospital KPJ Kota Bharu, huhu memang sayu abis.

Sabtu ni ada jamuan berbuka puasa di surau. Ada makanan diorder, ada potluck. Emm...aku dok pikir-pikir apalah juadah yang sesuai untuk dibawa. Ada idea tak? :-)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...