Pages

Sunday, April 1, 2012

Hari-hari yang panjang

Salam semua. Hari-hari mendung sudah berlalu. Getir betul fikiran dengan pelbagai keresahan datang sekaligus dalam diri. Alhamdulillah, kini saat menenangkan fikiran. Redha dan terima apa saja jalan yang telah ditetapkanNya.

Alhamdulillah, Iman juga telah pulih dari demam dan ulcer yang panjang; seminggu...lama tu. Aku dan Abg turut keletihan di kala anak sakit. Tidur tak menentu, kerja pun tak menentu. Dengan ragam Iman yang sungguh mencabar kesabaran. Ya, dia sakit dan tidak pandai menyatakan kesakitan itu lalu diterjemahkan dalam bentuk tangisan dan lentingan badan yang boleh buatkan aku pun terduduk semasa mendukung Iman. Bayangkan kalau ada dua ulcer tumbuh dalam mulut, itu dah buat aku tak boleh senyum. Dalam mulut Iman penuh dengan ulcer, di lidah langit-langit, tekak, bibir dan pipi. Aku boleh bayangkan kesakitan yang Iman rasa. 3 hari Iman tak mahu makan dan minum. Aku menangis. Sangat pilu bila lihat kanak-kanak sekecil itu sakit. Dengan demam yang tak mahu kebah.

Seminggu sebelum itu berita diterima bos yang amat aku hormati akan berpindah ke tempat lain. Itu juga buatkan hatiku sedih. Mahu dapat bos yang sebaik itu sangat sukar. Seorang yang sangat memahami, bertanggungjawab dan sentiasa memberikan motivasi kepada staf-stafnya. Bos ada beberapa kali mengajak aku bekerja di tempat barunya. Tentu saja aku suka. Tapi bila memikirkan keluarga, itu yang utama. Biarlah aku di tempat lama; menanti ketua yang bagaimana pula akan tiba. Doanya bos baru terbaik seperti bos aku ini, insyaAllah.

Rumah. Mulanya kata sepakat telah dicapai antara aku, abg dan adik-adik....aku mahu pindah rumah. Jual rumah sedia ada dan beli rumah baru. Hati masih sayangkan rumah ini, rumah atas tanah yang pasti sukar diperolehi lagi kalau dah di jual di Pulau Mutiara ini. Tak ada sejuta dalam tangan, bermimpi sajalah. Lagipun rumah ini sajalah kenangan dan peninggalan dari arwah mak yang aku ada. Setelah berbincang panjang bersama beberapa mak dan bapak sedara, aku mengambil keputusan untuk terus menetap di sini. Sekarang urusan merancang untuk buat pengubahsuaian pada rumah sedia ada. Kalau ikutkan rumah ni dah cukup selesa untuk kami bertiga, malangnya pelan dalaman rumah ni macam tak sesuai. Menjadikan rumah sempit dan Imanlah yang selalu resah, nak ajak main di luar. Yang lebih sulit kalau ada tetamu nak datang. Aduh, tak selesanya rasa.

InsyaAllah harap semuanya berjalan lancar. Esok aku akan mula bekerja. Doa ku ada cahaya buat kami sekeluarga :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...