Pages

Friday, November 15, 2013

Bila Malu Bertanya....

Dalam dunia ramai orang malu untuk bertanya sesuatu yang mereka tak tahu atas alasan takut orang anggap dirinya itu bodoh.

Pada aku biarlah aku dianggap bodoh jangan sampai sebab aku tak nak bertanya, aku akan melakukan perkara bodoh yang akan ditertawakan orang nanti.

Suatu hari tu aku duduk-duduk dengan Iman sambil tunggu Abg selesai workout. 

Masuklah dua orang perempuan yang badan berisi berpakaian sukan agak ranggi dalam lingkungan 40an. Depa terus menuju ke threadmill. Sebelum ni aku tak pernah nampak pulak muka depa ni.

Aku terus bersembang dan usik-usik Iman sambil mata memandang ke arah cermin bertentangan. Kiranya aku nampaklah kakcik dua orang yang sedang berada di atas threadmill.

Semakin lama aku nampak kakcik yang sorang tu lari semakin laju. Hebat kata hati kecikku. Ni mesti bukan sebarang kakcik walaupun badan bulat.

Tiba-tiba aku nampak threadmill makin laju dan tangan kakcik tu dah ke kiri ke kanan menekan semua butang yang ada.

Oh tidak! Aku tak mahu melihat sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku. Aku dukung Iman dan bergerak ke arah threadmill.

Sayangnya aku terlambat. Kakcik tu dah rebah jatuh tertiarap macam dugong atas conveyer. Wallamak!

Aku cepat-cepat duduk kembali takut kakcik tu rasa malu. Kawan kakcik dah tolong angkat kakcik tu.

Fuh! Lelaki Cina kat threadmill di sebelah kakcik tu buat bodoh jer. Bukan nak tolong pun. Buatnya kakcik tu terhempas kepala ke besi dan kojol, baru jenuh ko yang jadi saksi.

Tapi di samping rasa kesian, aku tergelak-gelak kecik. Itulah akibatnya malu bertanya sesat jalan dah tergolek macam dugong hehehe.

Semalam pun ada dua tiga muka baru yang tak reti nak guna peralatan. Walhal suisnya tak di on, mana mahu benda tu nak jalan. Abis-abis dikatanya alatan rosak. Ngok ngek. Sekian.

4 comments:

insan marhaen said...

Ni yang dikatakan limau purut 3 serangkai, agaknya...

insan marhaen said...

O ya, boleh bagitau lokasi tepat orang yang boleh mengubat santau tu?

Bearcat said...

IM, nanti saya dapatkan nombor dan bagi pada Paknjang untuk sampaikan pada IM ya.

insan marhaen said...

Jzkk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...