Pages

Tuesday, January 5, 2010

Wad Itu

Minggu lepas aku masuk wad lagi. Mulanya aku di tempatkan di bilik berdua. Tapi aku cepat-cepat menolak. Menyusahkan aku kerana tandasnya jauh di luar. Sudahlah aku terpaksa mengharapkan bantuan wheel chair dan orang lain untuk ke situ. Lagipun bilik tersebut jauh dari pandangan nurse. Kalau apa-apa hal jenuhlah nak tunggu nurse datang. Loceng panggil nurse? Hehe tekanlah....kalau nasib baik nurse di kaunter, cepatlah dia datang. Kalau tak...terkencinglah aku di atas katil.

Jadi aku ke bilik berlima. Selesa, nyaman, betul-betul di depan kaunter nurse. Tapi nyamuk punyalah banyak. Ngeng, ngeng, ngeng. Pap, pap, pap. Nasiblah orang sebelah. Aku ni jenis kasar, tampar nyamuk pun bunyi macam aku pukul kompang. Kadang-kadang nyamuk lepas, lengan aku yang pedih merah macam nak tercabut kena tamparan sendiri. Satu malam aku dapat bunuh tujuh ekor nyamuk. Walla! Silap haribulan tambah satu penyakit lagi aku dapat, penyakit bawaan nyamuk....minta dijauhkan.

Sebelum ni aku dah pernah masuk ke wad ni tapi duduk di katil yang lain. Pesakit di katil sebelah aku ada menceritakankan pada malam pertama dia masuk wad, sedang dia terlelap dia dikejutkan dengan suara menjerit di telinganya. Bingkas dia bangun tetapi tak ada sesiapa pun.

Malam itu aku sedang memerhatikan nurse di kaunter. Aku bosan, jadi aku layan mata melihat kerenah nurse dan doktor yang lalu-lalang. Tiba-tiba di sebelah kanan ku laju melintas sekujur tubuh hitam. Aku pusingkan leher dan baru perasan mana ada ruang untuk manusia masuk, di situ ada curtain (kain tutup tu...aku tak tahu orang panggil apa). Rupa sekujur tubuh itu seakan Tuxedo Mask dalam cerita Sailor Moon.




Emm patutlah....sebentar kemudian baby di katil itu (katil itulah) menangis tak henti-henti sampai kesian pulak aku dengar. Ibu dan ayah baby baru tu macam panik jer bila baby mereka menangis tak nak henti.

Aku pulak sambung tido lagi baik. Dahla badan bintik-bintik merah kena gigit nyamuk.


2 comments:

ARIFF BUDIMAN said...

Kalau pakjang ada boleh bersembang dengan dia. Tak hangat ka pakai tuxedo

bearcat said...

Hehe nanti kalau G masuk wad lagi, paknjang pi la...kot-kot dia mai, buleh sembang-sembang.

Dia pakai tuxedo nak bagi nampak kacak skit kot hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...