Pages

Tuesday, January 1, 2013

Nilai-nilai Murni

Salam 2013.
 
Bila kita ada anak kecil di rumah, kita akan diterapkan dengan nilai-nilai murni setiap hari.
Tak percaya?
Betul.....
 
Balik-balik kita akan kena tengok Upin Ipin, Boboiboy, Sheen the Sheep, Timmy, Pororo, Pocoyo, Special Agent OSO, Doc Mc Stuffin dan macam-macam lagi rancangan di Disney Channel.
 
Takder masa dah ko nak tengok sinetron yang dengki busuk hati, jegil-jegil mata; atau cerita omputih yang sikit sebanyak pasti ada adegan bercium atau berpeluk; atau cerita Melayu yang asyik berkisar cinta bersegi-segi.
 
Ko nak tak nak ko kena layan anak. Anak aku cuma kasi aku tengok berita dan Discovery Channel. Anak aku nak aku dan suami jadi mulia.
 
Tapi ada jer pilihan untuk jadi keji....bergaduh dengan anak, tukar channel dan biar anak melalak. Aku tahu Tuhan dah tunjukkan jalan untuk aku supaya menerap kembali nilai-nilai murni di dalam diri yang kian terhakis.
 
Aku insaf. Sekarang aku sedang menonton Shaun the Sheep sambil cuba tersenyum.
 
Selamat Tahun Baru 2013.

4 comments:

Izat Tarmizi said...

ko ko ko ko..keyyeell nyeeww

Bearcat said...

Mesti....Keeyyeeelll....macammm adikkknyeee jugakkkk....kah kah.

insan marhaen said...

Tapi kalau terlalu banyak tengok kartun pun tak bagus juga. Idolanya nanti adalah kartun...

Bearcat said...

IM, lagi baik idolanya kartun daripada idolanya artis..uiii tak leh tolerate langsung.

(hehe...saya dulu dari kecik sampai ke tua hantu kartun).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...