Pages

Wednesday, November 5, 2014

Drama Bersiri : Siri Bercakap Dengan Jin (SBDJ)

Masihkah korang ingat dengan novel Siri Bercakap Dengan Jin (SBDJ) yang ditulis oleh Tamar Jalis? Buku ini sangat popular di tahun 80an.
 
Aku sangat meminati novel bersiri ini walaupun aku ni penakut. Selalunya lepas aku baca buku SBDJ ni aku akan sorokkan di bawah tilam. Satu, sebab aku tak nak tengok gambar muka depan buku nanti aku susah nak tidur. Kedua, aku tak nak mak jumpa buku ni. Kalau mak jumpa buku ni...habis kena lempar masuk dalam hutan. Penat aku kumpul duit nak beli buku misteri dan seram terbaik sepanjang abad.
 
Aku suka cara Tamar Jalis mengolah cerita. Terasa hidup. Aku macam dibawa bersama  di dalam perjalanan kisah Datuk dan Tamar Jalis. Yang lebih buat aku tertarik, setiap tempat yang diceritakan memang benar-benar wujud dan ada kisahnya tersendiri.
 
Semalam kali pertama SBDJ disiarkan di saluran Mustika HD 134 dan Astro Bella 133. Drama bersiri ini akan bersiaran setiap hari Selasa pada jam 10 malam. Adik aku yang whatsapp aku sebab dia tahu aku memang peminat tegar SBDJ.
 
Boleh tahan juga ya...episod pertama aku dah seram-seram sejuk. Watak Datuk dipegang oleh Rahim Razali. Memang sesuai...sebijik macam yang aku bayangkan tiap kali membaca SBDJ. Cumanya Datuk lebih gagahlah kot. Rahim Razali nampak macam tak larat jer hehe.
 
Aku harap drama bersiri ini akan sehebat novelnya. Kalau tidak memang buang masa Yusuf Haslam tunggu sampai 23 tahun untuk hasilkan drama ini.
 
Apa lagi...jom berselimut dan tutup telinga setiap malam Selasa, pukul 10 malam. Hehe...tu cara aku tengok cerita-cerita seram. Aku suka tutup telinga. Sebab pada aku wajah yang hodoh tak menakutkan sangat bila tak diiringi sound effect yang menggerikan.
 


3 comments:

Anonymous said...

Saya pun suka SBDJ. Malangnya sampai sekarang saya tak pernah tau siapa Tamar Jalis yg hebat ini.

Bearcat said...

Dah terbongkar pun identiti sebenar si TJ ni hehe.

Anonymous said...

Hahaha baru google. Dah terbongkar dah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...