Pages

Monday, May 23, 2016

Hadiah Hari Guru

Pada 20 Mei baru ni diadakan sambutan Hari Guru di sekolah tadika Iman. Iman perlu bagi short speech dan buat persembahan.

Memandangkan aku agak sibuk sepanjang dua minggu ini, aku cuma sempat order kuih apam berinti blueberry daripada mak adik ipar aku. Awalnya macam-macam benda aku plan nak buat tapi bila dah sibuk, balik rumah pun dah longlai, abis-abis semua plan aku masuk dalam tong sampah hehehe. Kesian Iman.

Untuk hadiah pada cikgu pun malam sebelum kejadian baru terkocoh-kocoh kami pergi cari. Alamak! Sampai saja di kedai, ramai rupanya macam kami. Bawak anak masing-masing nak cari hadiah untuk guru-guru.

Aku tergelak-gelak tengok gelagat masing-masing. Semua nak cepat. Ada bapa yang jenis tak sabar, anak belum pilih barang lagi dia dah masuk ke dalam kereta. Si anak terjerit-jerit panggil si bapa haha.

Aku pun sebenarnya pening nak belikan hadiah. For sure aku memang takkan belikan hadiah seperti hiasan dan sebagainya. Sah cikgu akan lempaq entah ke mana lepas tu haha. Aku tahu sebab aku pun pernah bergelar guru. Kalau yang bagi pen tu sangatlah aku hargai...tak perlu aku beli pen dah lepas tu hehe. Bukan apa, hiasan dan bunga plastik boleh simpan sekejap saja. Pastu paham-paham sajalah. 

Pusing punya pusing aku akhirnya heret Iman sama turun dari kereta. Masa tu Iman baru bangun tidur, letih balik dari sekolah. Iman mamai-mamai lihat barang-barang dalam kedai. Sampaikan sorang staf tu tanya pada aku "Anak kak demam ka?".

Haha demam apanya, dia mamai...dengan rambut macam sarang ayam. Tapi sebab semangat nak beli hadiah kat cikgu punya pasal dia menonong ja turun masuk dalam kedai.

Akhirnya kami sepakat nak belikan bekas makanan berbentuk bintang untuk cikgu-cikgu Iman seramai 10 orang. Oklah tu sekurang-kurangnya cikgu boleh guna bekas tu untuk simpan makanan atau buat puding hehe. 

Kemudian kami bergegas ke kedai 2 ringgit pulak. Cari riben. Takdernya nak balut-balut bekas bersegi-segi. Tempek jer riben atas tu. Dah lawa. Haha nasiblah anak dapat mama "rajin" sangat macam aku. Kawan aku Wassap anak dia dah balut semua hadiah. Ish ish malu aku tengok betapa sempurnanya balutan hadiah depa. Takpalah, yang penting ikhlas ni kami nak bagi bekas makanan hehehe (ayat penyedap hati).

Ni rupanya hadiah untuk cikgu-cikgu Iman :-) 

Ni pulak rupanya cucur jagung untuk breakfast pagi ni. Errr cucur tu tak inculde sekali dengan hadiah hehehe.

Terima kasih Guru. Jasamu  kami kenang hingga ke akhir hayat :-)

2 comments:

Atie Yusof said...

Hari Guru, kita yg mak bapa ni pun ikut busy kan..nak prepare hadiah bagai..ehhehe.. cantik hadiah guru dr Iman tu.. anak sy hari tu bagi note book kecik kat teacher dia...hihi..(baru tadika)..

Bearcat said...

Iman pun baru di tadika hehe.
Yang penting murid dan guru gembira kekeke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...