Capati ini aku masak separuh sahaja dan aku simpan di dalam peti sejuk. Bila nak dimakan, aku akan panaskan capati ini sampai masak.
Semalam aku try lagi buat capati tapi kali ni menggunakan resepi sahabat lamaku, Mat Pen. Emm...baru aku betul-betul puas hati.
Capati
2 cawan tepung Atta
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar marjerin/minyak sapi
air suam
garam
Cara membuatnya :
1. Campurkan kedua-dua jenis tepung, garam dan ramas bersama marjerin.
2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang boleh diuli. Biarkan 30 minit.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa ketul dan bulat-bulatkan.
4. Canai.
5. Masak atas kuali tanpa minyak.
2 comments:
dya xsama mcm lempeng ?tepek menepek..hihi
bukanlah cik...ini capati.
lempeng tepung gandum + kelapa parut hehe.
Post a Comment