Pages

Wednesday, January 11, 2012

Trend

Tersenyum-senyum aku lihat gelagat orang sekarang. Ke hulu ke hilir dengan kamera dslr tergantung di tengkuk. Setiap sudut semua diambil gambar. Teringat beberapa bulan yang lepas aku naik feri. Lama jugaklah dah tak merasa naik feri untuk ke seberang.

Elok feri pun bergerak, berpusu-pusu orang turun dari kereta. Alahai, semuanya bawa kamera dslr tergantung di leher. Hehehe....akhirnya nampak suasana macam kelakar. Sebab semua orang nak jadi jurugambar profesional.

Dua tiga orang kawanku juga punyai kamera dslr. Malangnya bila ambik gambar, aku rasa kamera handphone aku lagi lawa gambarnya. Yang paling memeritkan...pernah suatu ketika kawanku mengambil gambar di suatu majlis tapi semua gambarnya kabur. Janganlah tanya aku...aku tak reti bab-bab kamera gedabak ni. Aku cuma ada kamera kompak. Habislah gambar sepanjang majlis berjalan. Lepas 2-3 hari dia tergelak-gelak bagitahu aku punca gambar semua tak menjadi. Salah setting rupanya hehehe.

Moralnya nak ikut trend bukannya tak boleh. Tapi kan lebih elok belajar macam mana nak guna kamera canggih tu dengan sepenuhnya. Belajar dari internet, kelas-kelas fotografi. Kalau tidak sesia saja. Orang ada kamera dslr, ko pun nak ada kamera dslr. Orang ambik gambar sampai boleh buat duit, ko pulak ambik gambar macam kamera masuk air keh keh keh. Kalau teknik dan setting betul, gambar dari kamera kompak biasa pun cantik dan menarik. Lainlah nak jadi jurugambar profesional :-)

2 comments:

insan_marhaen said...

khabarnya, pak tam pun dah mula gian nak beli dslr!

bearcat said...

oh bukan pak tam....paknjang hehe. oklah tu...nanti boleh buat part time job :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...