Pages

Thursday, April 27, 2017

RESEPI: LAKSA KEDAH

Sabtu baru ni Abg bawa aku dan Iman jalan-jalan di Alor Setar. Terpaksa cari tempat yang paling dekat untuk jalan-jalan memandangkan keadaan kaki aku yang belum pulih sepenuhnya.

Anakku excited teramat. Dah dua bulan kami tak ke mana. Sesekali keluar, anakku muka berseri-seri hihihi. Kesiannya...

Dah ke Alor Setar tak lengkap tak pekena laksa Kedah. Laksa Kedah berbeza daripada Laksa Penang dari segi rasa dan bahan-bahannya. Tapi kedua-duanya tetap sedap dan ada rasanya yang tersendiri.

Memandangkan anakku bersungguh-sungguh menghirup laksa di kedai sampai licin, malam semalam aku masakkan lagi laksa Kedah untuk dia. Sanggup dia tunggu sampai ke pukul 9.30 malam untuk menikmati laksa yang aku masak. Kebetulan Abg balik dari kerja pukul 8.30 malam dan laksa kering baru sampai rumah untuk dimasak hihihi.

Walaupun sakit kaki yang cedera ni lepas memasak tapi hati aku gembira tengok anakku makan dengan bersungguh-sungguh.

LAKSA KEDAH

Bahan-bahan :

  • Laksa basah / Laksa kering - rendam dulu sebelum rebus dan tapis serta basuh dengan air paip.
  • 1/2 kg Ikan kembung + ikan sardin - rebus dengan asam keping dan garam.
  • 2 labu bawang besar - kisar
  • 2 sudu besar cili giling
  • 1 kiub ikan bilis
  • 1 tangkai bunga kantan - dibelah empat
  • Daun kesom
  • Garam
  • Belacan bakar - aku tak letak.
  • Asam keping 
  • Timun - hiasan
  • Salad -hiasan
  • Cili -hiasan
  • Limau kasturi - hiasan
  • Telur - hiasan, rebus.
  • Daun selom, daun gajus - aku tak letak, tak ada.

Cara memasak :

1. Ikan yang telah direbus diasingkan isi dan tulang. Kisar berasingan. Tapis air dari tulang. Air rebusan ikan jangan dibuang. Gunakan untuk kuah laksa. Tapis dan masukkan ke dalam periuk.

2. Masukkan bawang besar kisar, cili kisar, kiub ikan bilis, daun kesom, bunga kantan dan asam keping. Perasakan dengan garam secukup rasa. Aku biasanya rebus kuah laksa dengan api yang perlahan dan agak lama supaya segala rasa meresap dengan baik. 

3. Hidangkan laksa bersama timun, salad, cili padi, limau kasturi dan telur rebus.





2 comments:

insan marhaen said...

saya tak tahu apa bezanya laksa kedah dengan laksa penang. pada saya semua sama jer....

kalau sedap, memang licin mangkuk...

Bearcat said...

Haha orang lelaki memang macam tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...